ZnanyLekarz.pl wspiera naukę programowania dla dzieci

Wywodzący się z Polski, portal do umawiania wizyt lekarskich online, rozpoczyna nową inwestycję. We współpracy z fundacją Girls Code Fun, wspiera edukację programistyczną dzieci. Już od lutego br. uczniowie i uczennice w wieku 8-12 lat, mieszkańcy Radomia, rozpoczęli bezpłatną naukę programowania komputerowego - Girls Code Fun Lab powered by ZnanyLekarz.pl

- Wybraliśmy pomoc w nauce programowania, bo wierzymy, że język programowania, to podobnie jak język angielski, sposób komunikowania się teraz ze światem. Ta umiejętność i samodzielność w niej, daje szansę na niezależność w życiu. Tak było ze ZnanyLekarz.pl - pierwszy był pomysł, żeby stworzyć bardziej ludzki sposób korzystania ze służby zdrowia. Potem zaprogramowaliśmy serwis, który to robi. Programowanie to jeden z najszybszych sposobów realizowania swoich pomysłów i pokazywania go ludziom - mówi Mariusz Gralewski, założyciel ZnanyLekarz.pl.

Partnerem merytorycznym projektu jest Fundacja Girls Code Fun, która od 3 lat prowadzi zajęcia programowania dla najmłodszych. Do tej pory zajęcia prowadzone były wyłącznie w Warszawie i są płatne dla uczestników.

W Radomiu pracownia Girls Code Fun Lab ruszy po raz pierwszy, projekt adresowany jest szczególnie do tych dzieci, których rodziców nie stać finansowo na naukę programowania. Finansuje ją firma ZnanyLekarz.

- Wybraliśmy Radom jako pierwsze miasto do stworzenia szkoły kodowania dla dzieci. Sam pochodzę z tego miasta. Jest tam wiele dzieci z potencjałem, którym trzeba pomóc rozwinąć cyfrowe kompetencje i my chcemy to zrobić - dodaje Mariusz Gralewski.

Pracownia oferuje bezpłatny kurs semestralny podstaw programowania dla dzieci w wieku 8-12 lat. Kurs prowadzony jest w soboty. Oprócz kursu, uczniowie mogą korzystać z pracowni komputerowej w ciągu tygodnia, aby rozwijać we własnym tempie umiejętności cyfrowe, ze wsparciem mentora. Połowa miejsc zarezerwowana jest dla dziewczynek.

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1540394045995806/

Więcej info: http://girlscodefun.pl/

Kontakt dla mediów:
Iwona Dziedzic-Gawryś: iwona.dziedzic-gawrys@docplanner.com, tel. 606 962 293
Van Anh Dam: vananhdam@girlscodefun.pl, tel. 787 040 909

Światowy Dzień Cukrzycy - co wiemy o tej chorobie

Na świecie żyje ponad 380 milionów osób cierpiących na tę chorobę. W Polsce na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego 1/3 nie ma świadomości choroby - jest niezdiagnozowana. Natomiast stan przedcukrzycowy notuje się u ponad 5 milionów Polaków. Cukrzyca została uznana za pandemię XXI wieku wśród chorób niezakaźnych. Według prognoz WHO do 2030 r. będzie ona 7. z najczęstszych przyczyn zgonów.