ZnanyLekarz wspiera Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi i działania Fundacji DKMS

Każdego roku na świecie około 840 000 osób słyszy diagnozę - nowotwór krwi. To choroba, która nie zna granic, może przyjść do każdego, bez względu na wiek, płeć, status społeczny. To także choroba „bez winy” – dotyka osób, które dbają o zdrowie, unikają używek czy innych ryzykownych zachowań. Nowotwory krwi to również takie specyficzne choroby, w których lekiem może być drugi człowiek. Dawca. Bo każdy z nas może pomóc w walce z nowotworami krwi i my  - ZnanyLekarz.pl pomagamy!!!
28 maja obchodzimy Światowy Dzień Walk z Nowotworami Krwi. To międzynarodowe święto zainicjowane w 2014 roku przez DKMS, by szerzyć świadomość na temat tych chorób. Symbolem święta jest czerwony znak „&”, który obrazuje solidarność z osobami cierpiącymi na nowotwory krwi. Znak łączy ludzi: Pacjentów, ich rodziny i przyjaciół, a także Dawców. W maju warto zastanowić, co każdy z nas może zrobić, aby wesprzeć chorych na nowotwory krwi.
Co godzinę w Polsce i co 35 sekund na świecie ktoś zapada na białaczkę lub inny nowotwór krwi. Dorośli najczęściej chorują na przewlekłą białaczkę limfocytową, a u dzieci dominuje ostra białaczka limfoblastyczna. U części chorych niezbędne okazuje się przeszczepienie szpiku. Tylko 25 procent Pacjentów znajduje Dawcę w rodzinie, dla pozostałych konieczny jest Dawca niespokrewniony. Szanse na znalezienie „bliźniaka genetycznego” (osoby, której antygeny zgodności tkankowej są takie same, jak nasze własne) są bardzo niskie – najlepszym przypadku jest to 1: 20 000, a w przypadku rzadkiego genotypu nawet 1 do kilku milionów. Rachunek jest prosty. Im więcej osób zarejestruje się jako Dawca szpiku i komórek macierzystych, tym większa będzie szansa na znalezienie „bliźniaka genetycznego” dla chorego.
- My, Polacy, mamy w sobie naprawdę dużą dozę empatii. Coraz więcej osób zna i rozumie ideę dawstwa szpiku. Wie, że dla Dawcy oddanie szpiku lub komórek macierzystych, to relatywnie mały wysiłek. A dla chorego to szansa na nowe życie. Tak naprawdę przeszczepienie szpiku to jedna z najważniejszych metod, która daje szansę na pełne wyleczenie nowotworów krwi. Inne terapie mogą doprowadzić do remisji choroby, co nie zawsze gwarantuje jej trwałość, a ich celem jest uzyskanie możliwie najtrwalszego zaleczenia Pacjenta, utrzymując go w dobrym stanie – tłumaczy Magdalena Przysłupska z Fundacji DKMS.
Dać taką nadzieję i radość chorym oraz ich rodzinom może podarować niemal każdy z nas. Zarejestrowanie się jako Dawca szpiku i komórek macierzystych jest bardzo proste i trwa tylko chwilę. Wystarczy być ogólnie zdrowym, być wieku 18-55 lat, ważyć więcej niż 50 kg, ale nie mieć znaczącej nadwagi.

ZnanyLekarz.pl wspiera akcję: Polscy okuliści kontra jaskra

Już 11 marca startuje ogólnopolska akcja "Polscy okuliści kontra jaskra", która potrwa do 17 tego miesiąca. W tym czasie w placówkach, które zgłosiły się udziału w akcji będzie można wykonać bezpłatne badania. Projekt zainicjowany został i realizowany jest przez Polskie Towarzystwo Okulistyczne (PTO) oraz Sekcję Jaskry PTO, przy współudziale Polskiego Związku Niewidomych. ZnanyLekarz.pl jest partnerem akcji.
ZnanyLekarz partnerem Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (HCC) w Katowicach

Już po raz trzeci w Katowicach spotkają się wybitni lekarze, przedstawiciele świata nauki, biznesu, finansów, rynku ubezpieczeniowego, organizacji pozarządowych, polityki, administracji państwowej i samorządowej oraz mediów. Tegoroczny Kongres Wyzwań Zdrowotnych (Health Challenges Congress – HCC), odbędzie się w dniach 8-10 marca. Portal ZnanyLekarz po raz kolejny został partnerem wydarzenia.
Bijemy rekord w resuscytacji w ZnanyLekarz!

16 października obchodzimy Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca i z tej okazji co roku w połowie października organizowany jest rekord w jednoczesnym prowadzeniu resuscytacji krążeniowo – oddechowej przez jak największą ilość osób. ZnanyLekarz przyjaźni się z Fundacją WOSP i też postanowił przyłączyć się do akcji. Jak poszło?
ZnanyLekarz.pl wspiera ogólnopolską kampanię świadomości łuszczycy ODKRYJ POZNAJ ZAAKCEPTUJ

24 lipca  2018 r. wystartowała Ogólnopolska Kampania świadomości łuszczycy ODKRYJ POZNAJ ZAAKCEPTUJ. Portal ZnanyLekarz jest partnerem akcji.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.