Grupa DocPlanner, w Polsce działająca pod marką ZnanyLekarz.pl, może mówić o dużym, międzynarodowym sukcesie. 2016 rok upłynął pod znakiem kolejnej rundy finansowania (łącznie, w czterech rundach spółka otrzymała 34 miliony dolarów), a także zakupu hiszpańskiej Doctoralii - wiodącego gracza w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej, w tym Brazylii i Meksyku.

W czerwcu ub.r. Mariusz Gralewski, założyciel i prezes DocPlanner, deklarował: - Mamy ambicję stać się największą platformą usług medycznych na świecie. Kładziemy największy nacisk na budowanie silnej globalnej obecności – wzmocnienie pozycji na naszych kluczowych rynkach (Polska, Turcja i Włochy). - Dzisiaj Gralewski podkreśla: - 2016 rok był dla nas bardzo ważny. Udało się zrealizować główny cel, który sobie postawiliśmy - zbudowanie globalnej platformy, która na różnych rynkach, łączy lekarzy i pacjentów. DocPlanner stał się światowym graczem, o czym świadczą nasze wyniki, w tym również te osiągnięte w poszczególnych krajach, w których jesteśmy obecni.

Rok globalnego przywództwa
DocPlanner jest jedną z największych na świecie platform, skupiających serwisy umożliwiające znalezienie najlepszego lekarza lub specjalisty i umówienie się za ich pośrednictwem na wizytę. Odpowiedniki polskiego ZnanegoLekarza funkcjonują m.in. we Włoszech oraz Turcji. W ubiegłym roku dołączyły do nich nowe rynki, na których liderem jest Doctoralia, co sprawiło, że w sumie spółka jest obecna już w 20 krajach i posiada cztery stacjonarne biura - w Warszawie, Rzymie, Barcelonie oraz Stambule. Na koniec ubiegłego roku zatrudnionych było 266 osób - 11%-owy wzrost w stosunku do 2015 r.

Po połączeniu z hiszpańską Doctoralią wszystkie strony należące do DocPlanner odwiedza łącznie 17 milionów użytkowników miesięcznie, dwukrotnie więcej niż w roku poprzednim. To jeden z czynników, który zadecydował o wzroście liczby umówionych wizyt online. W 2016 r. było ich o 48% więcej niż rok wcześniej. Pacjenci zostawili ponad 2,5 miliona opinii o lekarzach, dwukrotnie więcej niż rok wcześniej. Pod koniec 2016 r. w bazach DocPlanner znajdowało się już 5 milionów lekarzy i profesjonalistów. Z płatnych usług korzystało łącznie 24.000 lekarzy i specjalistów, z czego 8.000 to klienci polskiego serwisu.

Rekordowa liczba pytań i odpowiedzi
Grupa postawiła sobie również za cel uznanie swoich platform za wiarygodne źródła informacji o lekarzach i tematów związanych ze zdrowiem, głównie ze strony pacjentów. W ramach realizacji drugiego celu mogą oni mogą skorzystać z usługi "Zadaj pytanie”. Tylko w 2016 r. zadano prawie 100.000 pytań (wzrost o 181% w porównaniu z 2015 r.). Tyle samo odpowiedzi udzielili lekarze konkretnym pacjentom.

Wielki potencjał w cyfryzacji służby zdrowia
Każdego miesiąca dochodzi do 4 mld konsultacji lekarskich w Europie, a z tego mniej niż 1 procent jest realizowana online. Z drugie strony, 60% pacjentów chce umawiać wizyty za pośrednictwem sieci, doceniają dostępność grafików lekarzy, opis ich działalności i wygodną formę rezerwacji. To ogromny potencjał, który DocPlanner zamierza wykorzystać. Wyniki spółki, zarówno na lokalnych rynkach jak i w skali globalnej, pokazują, że obrany kurs jest prawidłowy dlatego w nadchodzących  latach należy się spodziewać dalszych wzrostów w kluczowych obszarach oraz wzmacniania pozycji lidera w umawianiu wizyt lekarskich online na skalę międzynarodową.

Światowy Dzień Cukrzycy - co wiemy o tej chorobie

Na świecie żyje ponad 380 milionów osób cierpiących na tę chorobę. W Polsce na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego 1/3 nie ma świadomości choroby - jest niezdiagnozowana. Natomiast stan przedcukrzycowy notuje się u ponad 5 milionów Polaków. Cukrzyca została uznana za pandemię XXI wieku wśród chorób niezakaźnych. Według prognoz WHO do 2030 r. będzie ona 7. z najczęstszych przyczyn zgonów.

Czy lekarze w Polsce są szczęśliwi?. Wyniki międzynarodowego raportu "Szczęśliwy Lekarz 2017"

81% lekarzy w Polsce deklaruje, że są szczęśliwi. Decydują to tym głównie rozwój personalny oraz wynagrodzenie. To najważniejsze wyniki badania organizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Szczęścia, które przypada 20 marca.